Monday, 20 February 2012

You choose...?

One day,i dengan bff pergi pavilion.Ada hal sikit.Time tu dah petang,ujan turun rintik-rintik.Lepas dah settle kat pavi,my bff ajak pergi bb kejap.Then kami pun berjalan.

Ramai sangat orang.Semuanya berlari-lari.yelah hujan kan.

Sampai dekat traffic light,I terpandang pakcik tua berkopiah putih duduk melunjur kaki dkt tepi tiang traffic light tu.Dekat tangan dia ada cawan plastic.

Rasa tak sedap hati i tolak-tolak orang belakang i sebab i nak pergi dekat pakcik tu.I bagi dia sikit duit.My bff jerit panggil i,lampu dah mula hijau.so,i cepat-cepat gerak ikut semua yang ada untuk melintas.

Rimas gila berasak-asak macam tu.Then dah depan maybank,i ternampak lelaki yang berdiri,tapi tak bergerak.Baju muka semua di cat.2,3 orang yang sama-sama melintas tadi pergi kat orang tu and bagi duit,lepastu ambik gambar dengan die.

Apa yang ada ye dekat orang patung tu dari pakcik tadi sampai ramai bagi duit dekat dia untuk bergambar?


Ohh orang patung tu nampak pelik.Muka bercat.Yang hebat,dia tak bergerak langsung dalam masa yang lama.hmm bukan semua orang boleh buat.

Pakcik tua tadi?Dah la terduduk.hanya pegang cawan plastik,mintak duit plak tu.Pakaian pun comot.Siapa la yang nak pandang.Takda hiburan langsung!

Kesian pakcik tu,dalam hujan renyai dia mengemis.Dia tak dapat bagi hiburan macam lelaki patung tadi.Kaki pun sakit,macam mana nak berdiri.Bakat apa la yang ada selain dari berdiri tak bergerak macam kayu!

Cikgu i pernah cakap,kalau kita nak bersedekah,nak bagi duit dekat pengemis,takperlu la kita cakap..
'dah berapa banyak duit la dia dapat sehari kan'@'entah2 dia lagi kaya dari kita'
Itu hal dia dengan Tuhan.

Orang yang i sayang pun pernah cakap,buat apa nak hiburan,keseronokkan yang hanya sementara?

the end.





1 comment:

Incik AlSafrin said...

sesetengah orang segan nak kasik duit kat pakcik pengemis mcm tu...diorang rasa diorang lebih baik dari pakcik tu.